Stan rybołówstwa i akwakultury na świecie w 2022 r.
W ostatnich latach produkcja rybołówstwa i akwakultury osiągnęła rekordowy poziom 214 mln ton, w tym 178 mln ton zwierząt wodnych i 36 mln ton alg, głównie dzięki rozwojowi akwakultury. Szacuje się, że w tym sektorze zatrudnionych jest 58,5 mln osób. Obecnie zjadamy około 20,2 kg organizmów wodnych na mieszkańca, co jest wartością ponad 2 krotnie wyższą niż w 1960r. Globalne spożycie żywności wodnej (z wyłączeniem alg) wzrastało w średnim rocznym tempie 3,0% od 1961 r. Przewiduje się, że rosnące dochody i urbanizacja, poprawa praktyk w akwakulturze i zmiany w trendach żywieniowych przyczynią się do kontynuacji wzrostu spożycia organizmów wodnych na świecie.
W 2020 r. światowa produkcja akwakultury osiągnęła rekordowy poziom 122,6 mln ton, o łącznej wartości 281,5 mld USD. Zwierzęta wodne stanowiły 87,5 mln ton, a algi 35,1 mln ton. W XXI wieku dzięki rozwojowi akwakultury, głównie w Chile, Chinach i Norwegii, globalna produkcja ryb znacząco wzrosła we wszystkich regionach na świecie. Azja nadal dominowała pod względem produkcji w światowej akwakulturze (91,6% produkcji organizmów wodnych. Niestety rozwój akwakultury często odbywa się kosztem środowiska. Zrównoważony rozwój akwakultury ma nadal kluczowe znaczenie dla zaspokojenia rosnącego popytu na żywność pochodzenia wodnego.
Więcej informacji na temat trendów w rozwoju akwakultury w ostatnich latach można uzyskać na: https://www.fao.org/documents/card/en/c/cc0461en
Źródło zdjęć: Przemysław Czerniejewski, ZUT
Źródło:
- FAO. 2022. The State of World Fisheries and Aquaculture 2022. Towards Blue Transformation. Rome, FAO. https://doi.org/10.4060/cc0461e
- Bostock J, McAndrew B, Richards R, Jauncey K, Telfer T, Lorenzen K, Little D, Ross L, Handisyde N, Gatward I, Corner R. 2021: Aquaculture: global status and trends. Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci. 2010 Sep 27;365(1554):2897-912. doi: 10.1098/rstb.2010.0170. PMID: 20713392; PMCID: PMC2935128.