Władze norweskie zatwierdziły genetycznie zmodyfikowany olej rzepakowy do stosowania w paszach dla ryb
Jednym z najważniejszych elementów technologii intensywnego chowu ryb jest ich żywienie, paszami o odpowiednim składzie zapewniającymi szybki wzrost hodowanych ryb oraz walory żywieniowe i smakowe produkowanych ryb. Odpowiedni dobór surowców o zbilansowanym profilu aminokwasów oraz wysoka strawność sprawiają, że w paszach dla ryb łososiowatych wykorzystywane są surowce pochodzenia morskiego, co powoduje znaczny spadek ich zasobów. Norweski Urząd bezpieczeństwa Żywności (NFSA) zatwierdził olej omega – 3 Aquaterra australijskiej firmy Nuseed – olej wytwarzany z genetycznie zmodyfikowanego rzepaku (GM) – do stosowania w paszach dla ryb. Rzepak został genetycznie zmodyfikowany w celu wytworzenia długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3, które są zwykle ekstrahowane z organizmów morskich. Rzepak (o unikalnym kodzie NS-B5Ø27-4) został opracowany jako lądowa alternatywa dla morskich kwasów tłuszczowych, głównie DHA. Olej może być stosowany wyłącznie do karmenia ryb i jest oceniany jako bezpieczny dla zdrowia i środowiska. Zarówno olej, jak i pasze muszą być oznaczone jako genetycznie zmodyfikowane. W ocenie NFSA stwierdza się, że „wymóg, zgodnie z którym pasza musi być bezpieczna i nie może być szkodliwa dla zdrowia ludzi lub zwierząt, ani sprawiać, że żywność pochodzenia zwierzęcego nie nadaje się do spożycia przez ludzi, jest spełniony. Ponadto spełniony jest również wymóg, zgodnie z którym pasza nie może mieć negatywnego wpływu na środowisko (pełna informacja jest na stronie mattilsnet.no). Wedlug producenta zgoda jest ogromnym krokiem naprzód w uznaniu innowacji żywieniowych w rolnictwie. Dyrektor generalny firmy Nufarm Greg Hunt dodaje, że produkt jest nowatorskim i bardzo potrzebnym źródłem długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3. Wynika to z faktu, iż dzikie ryby są obecnie głównym źródłem tych składników odżywczych, ale rosnący popyt i zmiany klimatu zagrażają stabilności łańcucha dostaw, a również zasobom tych ryb.
Norwegia jest światowym liderem w produkcji łososia hodowlanego, produkując ponad 1,6 miliona ton rocznie. Oleje omega-3 są niezbędne dla zdrowia i dobrostanu łososia hodowlanego, więc ograniczona podaż oleju rybiego ogranicza rozwój przemysłu. Jeden do dwóch hektarów rzepaku Nuseed Omega-3 może wytworzyć tyle DHA, co 10 000 kilogramów dzikich ryb.
Źródło zdjęć: Przemysław Czerniejewski, ZUT