Czy akwakultura może mieć kluczowe znaczenie w walce ze zmianą klimatu i zanieczyszczeniami?
Przez tysiące lat ludzie wykorzystywali akwakulturę do hodowli zwierząt wodnych i roślin. Przekazy ustne datują akwakulturę na 4000 lat p.n.e., a pierwsza znana pisemna wzmianka o akwakulturze pochodzi z V wieku p.n.e. Od tego czasu wprowadzono nowe gatunki, technologie i metody produkcji organizmów wodnych. Przykładowo w latach 1987-1997 produkcja ryb hodowlanych wzrosła z 10 milionów ton rocznie do 29 milionów ton metrycznych, przy czym na całym świecie produkowano około 300 gatunków zwierząt, roślin i alg. Do 2017 roku liczba ta wzrosła do około 80 milionów ton ryb i skorupiaków oraz 32 milionów ton wodorostów, z produkcją ponad 425 gatunków. Ta tendencja wzrostu produkcji wskazuje, iż produkcja akwakultury może pomóc zwiększyć światowe zaopatrzenie w żywność przy niskiej emisji gazów cieplarnianych. Postępy w branży sprawiły, że akwakultura stała się znacznie bardziej zrównoważona i wydajna. Wydaje się, że powinna odgrywać ważną rolę ze względu na odporność na niezwykłe zjawiska pogodowe na lądzie i mniejsze ilości generowanych emisji w porównaniu z tradycyjną hodowlą zwierząt lądowych. Zauważono, że hodowla bydła i innych zwierząt lądowych jako pożywienia zużywa znacznie więcej zasobów wodnych niż nowoczesna akwakultura i wytwarza większe ilości gazów cieplarnianych oraz ma większy ślad węglowy. Ponadto produkty akwakultury zastosowane w produkcji pasz dla zwierząt lądowych mogą zmniejszyć negatywny wpływ hodowli tych zwierząt na środowisko. Przykładowo według amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska (EPA) pojedyncza krowa produkuje od 154 do 264 funtów metanu rocznie. Mieszanie niektórych rodzajów alg z paszą dla krów znacznie obniża produkcję metanu pochodzącego od tych zwierząt. Dodatek około 0,2% czerwonych alg dziennie do pasz może obniżyć emisję metanu nawet o 98% u bydła. Liczne badania wykazują, że inne rodzaje alg obniżają emisję metanu bydła o 67% przy zaledwie 1% dodatku tych wodorostów do paszy. Innym pozytywnym aspektem akwakultury jest hodowla małży, które jako filtratory wody, usuwają zawiesinę, nadmiar substancji odżywczych oraz innych zanieczyszczeń z wody.
Te badania prowadzone na cały świecie wykazują nie tylko duże zainteresowanie nowoczesną akwakulturą, ale przede wszystkim znaczeniem tego sektora w walce ze zmianą klimatu i zanieczyszczeniami.
Źródło zdjęć: Przemysław Czerniejewski, ZUT
Chcesz wiedzieć więcej przeczytaj:
- Naylor, R.L., Hardy, R.W., Buschmann, A.H. et al.A 20-year retrospective review of global aquaculture. Nature 591, 551–563 (2021). https://doi.org/10.1038/s41586-021-03308-6
- https://www.epa.gov/snep/agriculture-and-aquaculture-food-thought
- https://www.denverwater.org/tap/whats-beef-water?size=n_21_n
- MacLeod, M.J., Hasan, M.R., Robb, D.H.F. et al.Quantifying greenhouse gas emissions from global aquaculture. Sci Rep 10, 11679 (2020). https://doi.org/10.1038/s41598-020-68231-8
- Shaughnessy,B. K., Almada, Thompson K., Marvier M., Kareiva P. 2023: Are all benefits equal? An exploratory analysis of coastal perspectives of seafood farming expansion in the United States. J World Aquac. Soc. 1–16.